꧁ ONZE KENNEL 

Onze naam

'Rosa Solis' is Latijns voor 'Zonnenroos'. Op deze naam zijn we gekomen door onze Rosalie. Omdat Rosalie onze eerste mama zal zijn, hebben we gekozen om 'Roos' in de kennelnaam te verwerken. Zelf is mijn favoriete bloem ook de roos, ideaal dus! 

Onze Rosalie houdt er bovendien van om altijd het zonnetje op te zoeken. Als er ook maar een streep zon in huis te vinden is, dan gaat ze daar liggen genieten. Ook onze Lady doet dit, precies toch een echte meidenstreek? Hierdoor besloten we om ook de zon in onze kennelnaam te vermelden. Wie wordt er ten slotte niet blij van als de zon schijnt? 

Onze visie 

Wij zijn occasionele kwekers, wat wil zeggen dat wij maximum 2 nestjes per jaar mogen hebben. Dit zal in onze beginjaren veel minder zijn omdat we momenteel enkel met The Princess Rosalie gaan kweken. Wij hopen op een goede, gezonde opgroei van Lillybeth, die dan uiteindelijk ook mama zal worden. 

Wij willen ons volledig toewijden op de opgroei van onze toekomstige pups. Niet veel mensen beseffen dit, maar een pup goed opvoeden, socialiseren, ... kost heel wat tijd!

Dit zijn de dingen die wij zeker gaan toepassen in onze kennel bij de opgroei van de pups: 

Een nestje puppy's... Daar komt heel wat bij kijken! Het verhaal begint hier niet bij de bevruchting, maar reeds bij de ouderdieren en hun voorouders. Tenminste, als je verantwoord wil fokken. Het is voor ons belangrijk dat de ouderdieren volledig gezonde dieren zijn, zodat de pups het minste kans hebben op afwijkingen, ziektes en aandoeningen. Ik zeg minste, omdat er altijd iets fout kan gaan waarop je niet kan anticiperen. Tegenwoordig is deze kans echter heel klein, want de ouderdieren kunnen DNA-getest worden om te zien van welke DNA- gerelateerde afwijkingen zij drager of lijder zijn. Verder kan er ook getest worden op de ogen, heupen, ... . 

Daarnaast is het ook belangrijk dat de moeder van de pups voldoende gevaccineerd is. In de biest (de allereerste melk) zitten maternale antistoffen. Deze antistoffen bevatten antistoffen van de ziektes waarmee de moeder in contact is gekomen. Hoe beter de moeder is gevaccineerd, hoe sterker het immuunsysteem van de pups zal zijn. 

Als laatste maar daarom niet minder belangrijk is natuurlijk het karakter van de ouderdieren. Als potentiële koper van een nieuwe pup is het belangrijk dat je de moeder en eventueel, als het kan, ook de vader kan ontmoeten. Het karakter van de pups zal immers veel op dat van de ouders lijken! Zo weet je ook meteen of het zou kunnen klikken met jouw nieuwe pup. Over het algemeen kunnen veel karakteristieken ook overeenkomen met een bepaald ras, maar elk individu is anders. Let ook op, een goed karakter is daarom niet een gemakkelijk karakter! Zeker bij teckels zal je vaak voor uitdagingen staan bij de opvoeding. 

Papa Rosalie (Moka; rechts) x mama Rosalie (Queen Rosalie; links)
Papa Rosalie (Moka; rechts) x mama Rosalie (Queen Rosalie; links)

Een goed karakter is daarom niet een gemakkelijk karakter!

Uitstekende ouderdieren? Dan kunnen we doorgaan naar stap 2, de pups! Vanaf het moment dat de moeder wordt bevrucht door de vader is het gemiddeld 63 dagen draagtijd. Na 4-6 weken kan er ook een echo gemaakt worden om te zien of de moeder daadwerkelijk drachtig is en hoeveel pups ze draagt. Vanaf dan zal dit ook op regelmatige basis gebeuren bij ons om te zien of de pups goed groeien. Dit wordt ook wel de prenatale fase genoemd. Het is belangrijk om de moeder zo stressvrij mogelijk te houden en haar buikje veel te aaien, dit zou een gunstig effect hebben op de pups. 

Na deze fase worden de pups geboren. Hiervoor staan wij in contact met onze vaste dierenarts moest er iets misgaan. Zij heeft een kliniek die 24/7 bereikbaar is voor noodgevallen. Vanaf nu begint de neonatale fase (dag 0-14). De pups zijn dan doof en blind, maar kunnen al uitstekend ruiken en de tepels van de moeder vinden. De allereerste inprenting gebeurt dan ook via de geur. De motoriek is nog slecht, maar ze kunnen zich wel behelpen naar de tepel of elkaar. De moeder stimuleert dan ook de genitaliën om de pups te ontlasten en eet deze ontlasting ook op om het nest schoon te houden. 

Vanaf week 3 (dag 14-21), de overgangsfase, gaat er een hele wereld open voor de pups. Eerst gaan de ogen open en kort daarna ook de oren. Ze leren nu ook de eerste stappen richting zindelijkheid. Ze hebben de moeder niet meer nodig als stimulant en leren buiten het nest hun behoeftes te doen. In deze week gaan ze ook hun eerste stapjes zetten! Vanaf deze leeftijd is het ook mogelijk om de pups te komen bezoeken. Je kan een voorkeur van pup aangeven, maar uiteindelijk beslis ik welke pup naar wie vertrekt. Ik zorg ervoor dat de karakters van de pups zo goed mogelijk aansluiten bij hun nieuwe familie. 

De volgende fase is de primaire socialisatiefase (week 4-12). Zoals het woord zegt, begint nu de eerste socialisering. Het is belangrijk om de pup met zoveel mogelijk dingen in contact te brengen: bezoek, kinderen, andere huisdieren, de stofzuiger, de haardroger, muziek, de vaatwasser, ... Alles wat ze nu leren zien en horen wordt in hun latere leven als normaal beschouwd. Tot week 7 is dit heel gemakkelijk, want het vluchtinstinct is pas volledig ontwikkeld op week 8. Bij fokkers met meerdere honden (zoals bij ons) is het een goed idee dat de pups hiermee in contact komen. Zo leren ze wat onder andere de grens is voor fijn spelen. 

In deze periode is het ook belangrijk om met de pups de wijde wereld in te gaan. Ze worden meegenomen in de auto om te gaan naar drukke of juist rustige plaatsen. Hoe meer ze zien in deze fase, hoe beter ze omkunnen met alles als ze ouder zijn. Wij gaan de pups tijdens deze periode met zoveel mogelijk zaken laten kennis maken! Als de pups 6 weken zijn, krijgen ze ook hun eerste vaccinatie en maken ze, hopelijk hun eerste, trip naar de dierenarts. 

De pups blijven bij ons tot week 8. Vanaf dan is het aan de nieuwe baasjes om de pups zo goed mogelijk te socialiseren en op te voeden. Wij staan jullie natuurlijk 24/7 bij met raad. Het is echter zeer belangrijk om de pups op 7 à 8 weken naar hun nieuwe baasjes te laten gaan zodat ze kunnen inprenten. 

Hierna volgen de secundaire socialisatiefase samen met de rangordefase. Zoals het woord al zegt, wordt in de roedel nu de rangorde van de nieuwe pup bepaald. Vaak wordt gedacht dat de socialisatiefase ophoudt op week 12, maar niets is minder waar. Socialisatie en gewenning gaat verder gedurende hun hele leven. Het is wel zo dat ze na de primaire socialisatiefase moeilijker dingen aanleren op dat vlak. Veel honden ontwikkelen ook gedragsproblemen als ze niet genoeg zijn gesocialiseerd in hun eerste socialisatiefase. 

De voorlaatste fase is een fase waarin veel hondjes in het asiel belanden: de puberteit (6-18 maanden). Deze periode is afhankelijk van de grootte van de hond. Een Duitse dog komt soms pas in de puberteit op 10 à 12 maand leeftijd, terwijl kleine hondjes al op 6 maand in de puberteit komen. Tijdens deze fase wordt de pup geslachtsrijp. Men gaat merken dat de pup opeens ongehoorzaam wordt, koppig, uitdagend en oost-Indisch doof. Blijf alleszinds consequent en geef niet op. Zet desnoods een stapje terug bij de oefeningen en ga er later mee verder. Zeker bij de teckel is het belangrijjk om heel consequent te blijven en duidelijke grenzen en regels aan te houden. 

Door de hormonale veranderingen gaan reuen beginnen met hun pootje te heffen bij het plassen en te markeren. Sommige reuen kunnen nu ook een gevecht aangaan met andere reuen. Teven zullen dan weer loops worden en hierdoor worden ze vaak ongehoorzamer. Veel teven zijn ook 'kattiger' naar andere teven. Er zijn zelfs teven die gaan markeren, soms zelfs met hun poot omhoog!

At last, de volwassenheidsfase (14 maanden tot het einde). Veel mensen denken dat deze fase begint als ze hun eerste verjaardag vieren. Net zoals eerder gezegd is dit niet waar en hangt dit af van de grootte van de hond. Een grote hond is minder snel volwassen als een kleine. De hond wordt nu terug rustiger en gehoorzamer als er tijdens de puberteit goed werd volgehouden met de opvoeding. 

Het puppy-zijn is allemaal leuk en schattig, maar uiteindelijk krijg je veel meer voldoening en liefde van een goed opgevoede, volwassen hond!