Werkwijze

Wij vinden verantwoord fokken heel belangrijk, daarom begint het avontuur al bij de ouderdieren. Onze standaard voor teefjes voor onze kennel ligt dan ook zeer hoog. Hiervoor gingen wij op zoek naar fokkers in binnen- en buitenland. 

Uiterlijk

Voor een goedkeuring van het uiterlijk gaan we naar de Koninklijke Belgische Teckelclub tentoonstelling die 1 keer per jaar wordt gehouden. Hier kan je een certificaat behalen dat de teef/reu naar rasstandaard is gefokt en kan ingezet worden om te fokken. Dit is eigenlijk dus een hondenshow waar je minstens een 'zeer goed'-classificatie moet halen voor goedkeuring, wij gaan natuurlijk altijd voor een 'uitmuntend'. Verder zijn wij ook aangesloten als lid bij de Belgische Koninklijke Teckelclub en proberen we zoveel mogelijk naar rasstandaard te fokken. 

Showen met onze teckels vinden wij zeer leuk om te doen en gaan daarom naar meerdere shows per jaar.

Innerlijk

Innerlijk is nog veel belangrijker. Voor elk ras is het verplicht testen te laten doen zoals heupen, ogen, ... om te mogen fokken. Voor de teckel is dit enkel een ECVO ogentest, die elk jaar kan herhaald worden. Deze test laten wij natuurlijk elke keer doen als wij een nestje plannen. 

 En wij zijn nog verder gegaan door ook een uitgebreide DNA-test met Embark te doen waarbij getest wordt op +210 erfelijke ziektes, kleurgenetica, COI (inteeltcoëfficiënt), raszuiverheid, ... 

Verder vinden wij het ook heel belangrijk dat de pups goede antistoffen krijgen via de biestmelk, die natuurlijk komt van de moeder. Hoe beter de teef gevaccineerd is, hoe beter zij antistoffen kan doorgeven. Hiervoor laten wij onze teefjes 'titteren'. Bij het titteren wordt getest hoeveel antistoffen een hond heeft tegen een bepaalde ziekte. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de pups goed beschermd zullen zijn. 

Karakter

Het karakter van de ouderdieren is natuurlijk ook superbelangrijk. Dit is namelijk de basis voor het karakter van de pups. Bij kennismaking met onze teefjes zal je zien dat ze echte teckels zijn en van zich moeten laten horen, maar ook sociaal zijn naar andere dieren en kinderen. Zij gaan dan ook overal mee met mij: naar de dierenwinkel, op vakantie, ... maar hou vooral ook rekening met het sterke karakter van de teckel, zij hebben zeer strikte leiding nodig om een fijne huishond te worden! Dit is niet anders geweest bij ons. Wij doen dan ook met al onze teckels een basis puppycursus op de hondenschool. Dit is niet enkel om discipline bij te brengen, maar ook om een goede band te vormen met elkaar!

De dekreu

Ook zijn wij zeer selectief naar de dekreu. Zo gaan wij er niet voor uit de weg om ver naar het buitenland te rijden voor een geschikte heer. De dekreu moet immers een aanvulling zijn op de' gebreken' van de teef en wij willen niet zomaar 'de eerste de beste' reu kiezen. Ook naar genetische ziektes is dit heel belangrijk, zodat je geen 2 genetische dragers van een ziekte op elkaar zet. Hier komt dan ook het belang van de uitgebreide DNA-test naar boven! Naar uiterlijk en karakter toe zijn wij ook heel selectief. 

De pups

Als alles van voorafgaand verhaal goed is gegaan, dan kunnen we de pups verwachten. De bedoeling is om leuke gezinshondjes te fokken die ook kunnen presteren op de show. 

Eens de pups geboren zijn, groeien ze op in huiselijke kring in onze woonkamer en onze roedel van 4 honden. Ze krijgen hun eerste vaccinatiecocktail op 6 weken leeftijd, samen met hun chip en boekje. Ze zullen ook de uitgebreide DNA-test ondergaan van Embark die ten alle tijden kunnen ingezien worden door de baasjes. Wij doen ook ons best om ze zo goed mogelijk te socialiseren met andere huisdieren, kinderen, huiselijke geluiden, het trimsalon, de auto, ... en een eerste zindelijkheidsopvoeding. 

Vanaf de leeftijd van 9-10 weken (bij binnenland) mogen onze pups het nest verlaten. Wij kiezen welke pup naar welk baasje gaat. Hiervoor kijken we naar het karakter van de pup en of die in het huishouden van dat gezin past. Voorkeuren mogen natuurlijk altijd geuit worden en we zullen proberen hier zoveel mogelijk rekening mee te houden voor zover dat kan. 

Onze pups vertrekken met stamboom en puppypakket waarin zit: 

  • Zak voer dat ze gewoon zijn
  • Boekje
  • Deken met nestgeur
  • Verkoopsovereenkomst
  • Halsband + leiband 
  • Eet- en drinkbakje
  • Speeltje
  • Interessante lectuur 
  • Foto's (indien er een fotoshoot is gedaan)

Het komt er op neer dat wij proberen om onze pups zo gezond, mooi en geliefd mogelijk aan de wereld proberen af te leveren. Mochten er dingen onduidelijk zijn, aarzel dan niet om ons te contacteren!