DE RUWHARIGE TECKEL

De teckel (algemeen) in het kort 

FCI rasgroep: groep 4 (dashonden)

Land van herkomst: Duitsland

Gemiddelde leeftijd: 12-15 jaar

Schofthoogte: afhankelijk van de variëteit (standaard - dwerg - kaninchen) 17-25 cm 

Veel voorkomende ziekten: hernia nucleus pulposis (HNP), gebitsproblemen, epilepsie

Gebruiksvormen: Jacht, gehoorzaamheid, zweetwerk

Veel voorkomende gedragsproblemen: veel blaffen, graven, groot jachtinstinct, koppig

Bewegingsbehoefte: matig tot veel (snel overgewicht!)

Varianten: 

- Standaard: gladharig, ruwharig of langharig (borstomtrek >38 cm, max. 9 kg)

- Dwerg: gladharig, ruwharig of langharig (borstomtrek 32-37 cm op min. 15 maand leeftijd gemeten)

- Kaninchen: gladharig ruwharig of langharig (borstomtrek <32 cm op min. 15 maand leeftijd gemeten)

-> Zoals bij meer rassen die verschillende haarvariëteiten kennen, is het karakter van de teckel min of meer gerelateerd aan de structuur van de vacht. In zijn algemeenheid zijn de langharen vrijwel altijd het zachtst van karakter, de kortharen de beste werkers en is de ruwhaar de stugste leerling en het hardst van innerlijk. Er zijn dus nogal wat verschillen in gedrag, ook wat de individuele teckel betreft. Ook in grootte vind je verschillen in karakter, zo zijn de standaarden gemakkelijker van karakter en zijn de kaninchens feller. 

Karakter 

Teckels zijn vrolijke, levenslustige honden die meestal zeer gesteld zijn op een warme schoot en kriebelende handen, maar die zeker niet tot de 'schoothonden' gerekend willen en mogen worden. De Teckel is altijd bereid om mee op pad te gaan, behalve misschien als het erg hard regent. Een wandeling duurt hem niet gauw te lang en hoe ruiger het terrein is, hoe mooier hij het vindt. Worstelend door het struikgewas en grote gaten gravend is de Teckel in zijn element. Pas wel op in duingebieden en bossen, want voor je het weet is hij, gehoor gevend aan zijn altijd sluimerende jachtinstinct, vertrokken achter een lekker geurspoor aan. Het risico daarvan is dat de hond uiteindelijk in een konijnenhol verdwijnt waar hij misschien niet meer uit kan komen.

De Teckel is vriendelijk en aanhankelijk naar zijn baas. Het merendeel gaat ook goed met kinderen om, maar lang niet allemaal! Het is dan ook belangrijk Teckels hier van jongs af aan te wennen en tevens kinderen goed te leren wat wel en niet kan met de hond, want een Teckel laat zich niet zomaar in een hoekje drukken en kan zo nodig fel van zich af snauwen.

Over inbrekers hoeft u zich geen zorgen te maken met een Teckel als huisgenoot, want hij voldoet beter dan een dure alarminstallatie, zowel in opmerkzaamheid als in lawaai.

Teckels zijn van nature moedige honden en er zitten behoorlijk felle typetjes tussen, zeker bij de ruwharen. Ook angst en terughoudendheid komen echter bij de Teckel voor, en dat is reden om hem goed en langdurig te socialiseren en hem op jonge leeftijd niet te veel in bescherming te nemen. De Teckel is tot op hoge leeftijd een speelse hond. Als hij genoeg beweging krijgt, is hij in huis vrij rustig. Zo niet, dan kan het een erg druk baasje zijn dat de hele dag achter zijn baas aanhobbelt en bij ieder geluidje blaffend overeind schiet.

De Teckel is een hond met karakter. Om hem op te voeden moet je stevig in je schoenen staan, want als hij ook maar enigszins de indruk krijgt dat hij je kan manipuleren, zal hij het beslist niet laten. Een gedwee typetje is het dan ook zeker niet. Als men echter zijn eigenzinnige en koppige karakter kan waarderen, over een beetje gevoel voor humor beschikt en bereid is de hond een vastberaden opvoeding te geven, met juist dat tikkeltje gevoel voor zijn onafhankelijke aard, dan haalt men met de Teckel een heerlijke hond in huis. Levendig en uiterst nieuwsgierig als hij is, zorgt hij dan voor de komische noot in het leven.

Opvoeding

Soms wordt gezegd dat een Teckel niet op te voeden valt. Iemand die dit fabeltje gelooft en een Teckel aanschaft, doet dan vaak geen enkele poging meer om zijn hond enige manieren bij te brengen, want 'een Teckel kan toch niet leren luisteren'. Ten gevolge hiervan wordt de hond ongehoorzaam en soms zelfs onhandelbaar. Heel jammer, want de Teckel is een uiterst intelligente hond en in staat om zeer snel te leren.

De training moet dan wel leuk en motiverend blijven om kans van slagen te hebben. Het is zeker niet de makkelijkste hond om te trainen. Als een Teckel een keer geen zin heeft, kan hij je met treurige ogen aankijken of je niet goed bij je hoofd bent. En zelfs de best getrainde Teckel kan het op cruciale momenten laten afweten. Maar met veel doorzettingsvermogen, een tikje relativeren en veel belonen is er bij dit eigenzinnige typje heus heel wat te bereiken.

Jachttraining is een prima activiteit voor de Teckel, net als alles waarbij hij zijn neus kan gebruiken, dus zoeken, zweetwerk en sorteren. Dingen in huis of in de tuin verstoppen en de hond ze laten zoeken is een leuke bezigheid. Pas wel op als u prijs stelt op uw mooie achtertuin, want Teckels zijn verwoede gravers die binnen een halfuur een gat kunnen fabriceren waar ze zelf zes keer in passen. Een goede gehoorzaamheidscursus is eigenlijk voor iedere Teckel een voorwaarde. Als je het plezier erin weet te houden, kunnen ze zelfs het niveau van gedrag & gehoorzaamheid bereiken.

Verzorging 

De ruwharige teckel heeft een vacht die om de zoveel tijd geplukt moet worden. Hiervoor kan hij best naar een hondenkapsalon met ervaring in ruwharen. Worden ze niet op tijd geplukt, dan kunnen ze last krijgen van veel jeuk en irritatie. Bij ruwharen komen de oudste haren los te zitten in de haarzakjes, maar ze hebben niet het vermogen om zichzelf van deze vacht te ontdoen. Gemiddeld moet een ruwharige teckel om de 3 maanden naar de kapper. 

Een veelgemaakte fout is 'dat ruwharen niet moeten gekamd worden'. Elke vacht is klitgevoelig (buiten glad -en stokharen natuurlijk), dus ook ruwharen! Af en toe kammen, vooral de pootjes, is dus de boodschap. Het is wel waar dat een pas geplukte vacht minder klit omdat de ruwharige teckel heel glad geplukt kan worden. 

Bij een goed hondenkapsalon worden dan tevens ook de ogen en oren schoongemaakt en de nagels geknipt. Verder is het belangrijk om ook hun tandjes goed de onderhouden door stevig kauwmateriaal of deze regelmatig te poetsen.