Testresultaten van Rosalie

31-12-2021

In oktober 2021 lieten we de eerste oogtest van Rosalie doen bij dierenartsenpraktijk Sanimalia. Deze oogtest is verplicht wanneer je wil fokken met teckels en is ook de enige verplichte test voor teckels. 

Rosalie is vrij van alle oogaandoeningen, ze heeft wel een vorm van 'membrana pupillaris persistens' in de iris. Het komt erop neer dat een embryonaal gevormd draadje die moest verdwijnen na de vorming van het oog niet is weggetrokken en dus nog aanwezig is. Dit draadje kan aanwezig zijn in de iris, de lens, de cornea of de lamina waarbij de iris de minst erge vorm is en geen zichtbelemmering zal geven in de toekomst. Het is nog niet bekend of en hoe dit overerft wordt, maar het is natuurlijk van belang om een reu te kiezen die dit niet heeft. Dit zal dus ook geen gevolgen hebben voor de pups met de juiste reu en daardoor is Rosalie goedgekeurd voor de fok!

Verder hebben wij ook een zeer uitgebreide DNA-test bij embark, een Amerikaans labo, laten doen.

Met deze test is Rosalie getest op +210 erfelijke ziektes, COI (inteeltcoëfficiënt), gevoeligheid voor auto-immuunziektes, kleurengenetica, vachtgenetica en lichaamsgenetica. Dit onderzoek wordt gedaan door afname van speeksel. 

Door deze test zijn we erachter gekomen dat Rosalie drager is van de erfelijke ziekte 'osteogenesis imperfecta'. Deze ziekte wordt ook wel 'brittle bone disease' genoemd, omdat de botten en tanden van lijders flexibiliteit missen die normale botten wel hebben. Hierdoor breken ze veel gemakkelijker. 

Een lijder heeft 2 genen van de ziekte waardoor de ziekte zich zal uiten, een drager heeft 1 normaal gen (niet aangetast) en 1 aangetast gen. De pups krijgen van elke ouder 1 gen en bij combinatie van een drager met een vrij individu kunnen de pups dus enkel drager of vrij zijn van de ziekte en zal de ziekte zich dus nooit kunnen uiten. Hierdoor is het perfect mogelijk om te fokken met een drager mits er voor een partner wordt gekozen die van deze ziekte geen aangetaste genen heeft. Het is belangrijk om deze dingen te weten zodat er een ideale partner kan gekozen worden! Dankzij deze test komen we dus niet voor verrassingen te staan eens de pups geboren zijn. Met Rosalie kunnen we dus nog perfect verder doen. 

Van alle andere ziektes en afwijkingen was Rosalie vrij bevonden!